m

Τηλέφωνο: 23920 76282

Email: info@fiona.gr

Top
Image Alt

Fiona

Τα τελευταία χρόνια έχουν βρεθεί διάφορα ευφάνταστα σλόγκαν που χρησιμοποιούν τους όρους Κρύσταλλα «Self-Clean» και αυτοκαθαριζόμενες επιφάνειες. Όσο ωραία και «πιασιάρικα» και να ακούγονται αυτοί οι όροι, πρέπει να κατανοήσουμε το που και πως μπορεί να έχουν εφαρμογή και ιδιαίτερα όταν τους χρησιμοποιούμε αναφερόμενοι σε κρύσταλλα ασφαλείας που χρησιμοποιούνται σε καμπίνες μπανιέρας και ντουζιέρας.

Οι επικαλύψεις με Νανοσωματίδια και ειδικά σε επιφάνειες όπως κρύσταλλα κατά την Leydeckeri συμπεριλαμβάνουν τις παρακάτω:

Κρύσταλλα «Self-Clean»και επικαλύψεις για αυτοκαθαριζόμενες επιφάνειες:

Αυτές οι επιφάνειες κάνουν χρήση του φαινομένου της φωτοκατάλυσης: ο όρος «αυτοκαθαριζόμενες» για τις επιφάνειες αυτές είναι παραπλανητικός, καθώς δεν σημαίνει ότι οι επιφάνειες αυτές δεν χρειάζεται να καθαριστούν καθόλου. Βασίζονται στο φαινόμενο της φωτοκατάλυσης και, για την ενεργοποίηση της ιδιότητας αυτής, απαραίτητη είναι η παρουσία υπεριώδους ακτινοβολίας, οξυγόνου και υγρασίας της ατμόσφαιρας. Η υπεριώδης ακτινοβολία ενεργοποιεί το φαινόμενο της φωτοκατάλυσης. Οι οργανικές ακαθαρσίες διασπώνται με τη χρήση καταλύτη (συνήθως διοξείδιο του τιτανίου). Σε νανοκλίμακα, το τιτάνιο είναι διαφανές και διαθέτει υδροφιλικές ιδιότητες. Τα πλεονεκτήματα στην περίπτωση της φωτοκατάλυσης είναι η αύξηση των χρονικών διαστημάτων που μένουν οι επιφάνειες καθαρές και, κατά συνέπεια, μείωση του κόστους καθαρισμού, αλλά και της χρήσης απορρυπαντικών επιβλαβών για το περιβάλλον.

Ως συνέπεια αυτού του είδους τα κρύσταλλα είναι χρήσιμα σε εξωτερικές προσόψεις κτηρίων, αλλά εντελώς ανώφελες σε χρήση για καμπίνες μπανιέρας ή ντουζιέρας!

Ευκολο-καθαριζόμενες επιφάνειες:

Αυτές είναι λείες επιφάνειες, με μειωμένη έλξη στοιχείων. Οι επιφάνειες αυτές είναι αδιάβροχες, δηλαδή απωθούν το νερό, και επομένως είναι υδρόφοβες και συχνά ελαιόφοβες. Είναι λιγότερο επιρρεπείς στη συγκέντρωση ακαθαρσιών. Η ευκολία καθαρισμού εξοικονομεί χρόνο και κόστη. Η εφαρμογή αυτή έχει το μειονέκτημα ότι ο χρόνος που απαιτείται για να στεγνώσει η επιφάνεια είναι μεγαλύτερος, και οι σταγόνες στεγνώνουν ανεξάρτητα αφήνοντας υπολείμματα βρωμιάς.

Ως εκ τούτου η εφαρμογή μιας τέτοιας επίστρωσης και είναι πολύ δαπανηρή και για αυτό δεν χρησιμοποιήται για καμπίνες μπανιέρας ή ντουζιέρας.

Επικαλύψεις που καθιστούν τις επιφάνειες αυτοκαθαριζόμενες – μιμούνται το φαινόμενο του Λωτού:

Όλες οι επιφάνειες παρουσιάζουν μικροσκοπική τραχειά δομή που απωθεί το νερό (υδροφοβικές ιδιότητες). Με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας κατασκευάζονται επιφάνειες που μιμούνται το «φαινόμενο του Λωτού», δηλαδή διαθέτουν τραχειά νανοδομή. Οι επιφάνειες αυτές πρέπει να εκτίθενται τακτικά σε ικανή ποσότητα νερού για να παραμένουν καθαρές. Χωρίς την παρουσία του νερού, η χρήση τέτοιων επιφανειών δεν έχει κανένα νόημα. Προς το παρόν, οι επιφάνειες με τραχειά νανοδομή δεν μπορούν να αντέξουν τη μηχανική φθορά και για το λόγο αυτό δεν συνιστάται η χρήση τους σε δάπεδα. Ακόμη, όταν χρησιμοποιούνται χημικά καθαριστικά, οι επιφάνειες υφίστανται φθορά και χάνουν τις υδρόφοβες ιδιότητές τους. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις (που δεν υφίστανται μηχανική φθορά), το φαινόμενο του Λωτού είναι διαχρονικό και πλήρως αποτελεσματικό σε βάθος χρόνου. Τα πλεονεκτήματα είναι εμφανή: καθαρότερη εμφάνιση και συγκριτικά μειωμένες απαιτήσεις συντήρησης.

Από τα παραπάνω είναι εύκολο να συμπεράνουμε πως η μόνη λύση για την σωστή και εύκολη συντήρηση των τζαμιών μας σε μια καμπίνα είναι η επάλειψη των κρυστάλλων της με ειδικό υγρό νανοτεχνολογίας. Αυτά τα ειδικά υγρά φτιάχνουν μια υδροφοβική προστατευτική μεμβράνη μεταξύ των πόρων των τζαμιών, και αποτρέπουν τις σταγόνες να κολλάνε πάνω στο τζάμι και αφού στεγνώσουν να εναποθέσουν τα άλατα μέσα σε αυτούς τους πόρους.

Η επάλειψη με υγρό νανοτεχνολογίας καλό είναι να γίνεται συστηματικά (κάθε 2 με 4 μήνες) αναλόγως την χρήση της καμπίνας. Ο λόγος που απαιτείται να ξαναγίνει η επάλειψη έχει να κάνει με την χρήση χημικών που χρησιμοποιούνται στο μπάνιο είτε για λόγους απολύμανσης του χώρου είτε- και κυρίως- λόγο των διαφόρων ειδών σαμπουάν και αφρών σώματος που χρησιμοποιούμε όταν κάνουμε οι ίδιοι μπάνιο. Όλα αυτά τα χημικά σιγά σιγά διαβρώνουν την επικάλυψη νανοτεχνολογίας ξαναεκθέτοντας τους πόρους του τζαμιού.

Ένα επαναστατικό υγρό νανοτεχνολογίας που παρασκευάζεται στις Ηνωμένες Πολιτίες της Αμερικής είναι το Invisible Shield. Αντιπροσωπεύει μια σημαντική ανακάλυψη στην τεχνολογία επικάλυψης γυαλιού. Πρόκειται για μια επένδυση πολυμερούς υψηλής αντοχής, Micro-Thin, νανοκλίμακας, που εφαρμόζει άμεσα και σταθερά με το γυαλί, για να το βελτιώσει και να το προστατεύσει. Η αόρατη ασπίδα του Invisible Shield προστατεύει το γυαλί με μια μονομοριακή επικάλυψη για να κάνει το γυαλί αξιοσημείωτα  ανθεκτικό στο νερό, στην βρομιά, στους λεκέδες, στα άλατα, στην διάβρωση και στις γρατζουνιές. Μειώνει τις επιπτώσεις στο γυαλί με την έκθεση σε περιβαλλοντικούς ρύπους, μειώνει τις επισκευές, τις αντικαταστάσεις και το συνεχιζόμενο κόστος συντήρησης. Εάν θέλετε να προστατεύσετε το νέο γυαλί το Invisible Shield είναι η απάντηση για να διατηρήσετε την γυάλινη επιφάνεια “σαν καινούργιά”.

Το Invisible Shield έχει δοκιμαστεί και υποστηρίζεται από εκατομμύρια επαγγελματίες και καταναλωτές παγκοσμίως καθώς η αποτελεσματικότητα του είναι αποδεδειγμένη.